Leczenie trądziku - Bemowo

Leczenie trądziku

Z uwagi na odmienny charakter każdego problemu
w celu dobrania odpowiednich zabiegów konieczna
jest konsultacja w gabinecie,
która jest bezpłatna!!!

 


IPL+RF E-light emituje łagodną wiązkę świetlną w zależności od wybranego parametru długości fal, która przenikając przez skórę niszczy szybko namnażające się bakterie odpowiedzialne za zmiany zapalne w trądziku.

W kuracji IPL nie ma potrzeby stosowania kuracji antybiotykowej. Urządzenie szybko i skutecznie leczy nasilone objawy trądziku gródkowo-krostkowego, nie powodując podrażnień skóry.

Zabiegowi nie towarzyszą skutki uboczne takie jak: ból, podrażnienie, łuszczenie się skóry.
 


 

High Potency Peel (HPP) – alfahydroksy kwas nowej generacji. Wykazuje siłę działania większą niż 70% kwas glikolowy, ponieważ oprócz kwasu glikolowego zawiera kwas octowy i ester kwasu pirogronowego a także glikol propylenowy, który zwiększa penetrację związków aktywnych.

Wskazania:

- leczenie zmian hyperkeratotycznych
- leczenie zmian trądzikowych
- zaburzeń barwnikowych
- powierzchownych blizn
- działanie przeciwstarzeniowe
 


 

Yellow Peel – to jeden z najbardziej znanych i lubianych peelingów. Jego główne zalety to wysoka skuteczność i znikoma agresywność.

W pierwszej fazie peelingu działają kwas glikolowy i salicylowy – wywołują złuszczanie, odnowę naskórka i rozświetlenie twarzy.

W drugiej fazie kwas retinowy i witamina C – działają stymulująco i rozświetlająco, pobudzają produkcję kolagenu, elastyny
i glikozamin dzięki czemu skóra nabiera jędrności.

Trzy inne składniki kwas kojowy, fitowy i azelainowy usuwają istniejące przebarwienia i zapobiegają powstawaniu nowych.

Wskazania:

- drobne zmarszczki i wiotkość skóry, fotostarzenie
- zmarszczki i wiotka skóra wokół oczu
- przebarwienia na twarzy i dłoniach
- blizny i zaburzenia pigmentacji po trądziku
- choroby łojotokowe skóry
 


 

Płyn Jessner’a – roztwór alkoholowy zawierający kombinację kwasu salicylowego, kwasu mlekowego i rezorcyny. Jego działanie polega na złuszczaniu naskórka poprzez jego zniszczenie a następnie jego regenerację.

Wskazania:

- odmłodzenie skóry i poprawa jej wyglądu (tekstury)
- zmniejszenie uszkodzeńskóry wywołanych promieniowaniem UV
- zmniejszenie przebarwień
- redukcja zaskórników, grudek i krost
- zmniejszenie łojotoku
- wygładzenie powierzchownych zmarszczek
 


 

Peeling migdałowy Mandel Plus - ze wszystkich kwasów AHA wykazuje najsilniejsze właściwości przeciwbakteryjne, ponieważ budową jest zbliżony do wielu antybiotyków.

Działanie:

Ogólne:

• przeciwbakteryjne
• odkażające
• oczyszczające


Na skórę:

• odbarwiające
• złuszczające
• łagodzące
• regeneracyjne  / przeciwstarzeniowe – wpływa na proces odnowy komórek
• wygładzające, nawilżające
• zwężające rozszerzone ujścia gruczołów łojowych
• przeciwtrądzikowe (właściwości antybakteryjne (antybiotykowe) - w środowisku kwaśnym kwas migdałowy działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo na szczepy bakterii Staphylococcus aureus, Bacillus proteus, Escherichia colli i Aerobacter aerogenes)
• przeciwzaskórnikowe (rozpuszcza łój skórny, oczyszcza zaczopowane ujścia mieszka włosowego z zalegających mas łojowo-rogowych ułatwiając ewakuację zawartości gruczołu łojowego)
• stymulujące syntezę elastyny i kolagenu
• nie zaburza produkcji melaniny, nie penetruje w głąb melanocytów
• nie wywołuje pozapalnej hiperpigmentacji
• nie wywołuje podrażnień, rumienia
• regulujące produkcję łoju skórnego
• rozświetlające
• efekt synergistyczny z kwasem cytrynowym – lepsze działanie nawilżające (badania dr Roberto Pelliccia z Instytutu Medicina Estetica Rzym).


 

Kwas salicylowy to kwas beta-hydroksylowy (BHA).
Ogólne działanie kwasu BHA jest bardzo podobne do kwasów owocowych AHA, czyli reguluje on odnowę komórkową skóry, działa złuszczająco poprzez rozluźnianie połączeń międzykomórkowych i usuwa  zbędne warstwy zrogowaciałych komórek naskórka. Kwas salicylowy jest ponadto związkiem spokrewnionym z aspiryną (chemiczna nazwa aspiryny to kwas acetylosalicylowy) i tak jak ona posiada pewne właściwości przeciwzapalne, sprzyja więc procesowi gojenia wyprysków i podrażnień.  Jest to kwas rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki czemu ma także zdolność przenikania przez warstwę łojową i wnikania w głąb mieszków włosowych oraz oczyszczania porów skóry, co ma duże znaczenie w:

- leczeniu trądziku,
- zapobieganiu tworzeniu się wyprysków i likwidowaniu tzw. „zaskórników”

Z tego względu kwas salicylowy polecany jest dla cer trądzikowych, lecz również suchych z problem zanieczyszczeń w strefie T, ponieważ nie ma właściwości wysuszających.
 


 

Peeling pirogronowy ma działanie złuszczające. Dobrze wnika w głąb mieszka włosowo-łojowego, reguluje wydzielanie sebum i ma właściwości bakteriostatyczne, przez co zmniejsza zmiany trądzikowe. Ponadto na poziomie skóry właściwej stymuluje powstawanie kolagenu i elastyny, zmniejszając drobne zmarszczki i zwiększając jędrność i napięcie skóry. Stymulacja i regeneracja skóry właściwej są porównywalne z efektami zabiegów z użyciem TCA.  Peeling kwasem pirogronowym jest jednak lepiej tolerowany przez pacjentów, ponieważ wywołuje mniejszy rumień i nie powoduje zmian pigmentacyjnych jakie zdarzają się w przypadku TCA.

Wskazania:

- trądzik w fazie aktywnej
- nadmierny łojotok
- trądzik różowaty, zaczerwienienie skóry u osób z policytemią, kuperozą
- blizny potrądzikowe
- łojotokowe zapalenie skóry
- nadmierne rogowacenie
- zmiany pigmentacyjne
 
 


Trądzik młodzieńczy

Trądzik pospolity (łac. Acne vulgaris) – choroba skóry, której początek występuje w wieku pokwitania, kiedy pod wpływem zmian hormonalnych (nadmiernej stymulacji androgenowej) dochodzi do nadmiernego pobudzenia czynności gruczołów łojowych (łojotoku).

Zaskórniki i grudki, popularnie nazywane pryszczami, są objawem trądziku. Ich powstawanie wiąże się z nadmiernym wytwarzaniem łoju i wzmożonym rogowaceniem komórek przewodu wyprowadzającego gruczołów łojowych skóry.

Nakładające się na siebie warstwy zrogowaciałego naskórka wypełniają przewód wyprowadzający i zamykają jego ujście. Zablokowane ujście kanału gruczołu łojowego czopem łoju i zrogowaciałych komórek to tzw. zaskórnik, który jest niezapalną postacią trądziku. W takim nagromadzeniu naskórka zrogowaciałego i łoju niektóre bakterie, zawsze obecne na powierzchni skóry, rozwijają się szczególnie dobrze i wywołują proces zapalny, który może powodować pęknięcie ściany przewodu wyprowadzającego i rozwój zapalenia w okolicy gruczołu łojowego. Grudki stają się wtedy duże, czerwone i bolesne.

Leczenie

1. LASEROTERAPIA IPL+RF E-Light

2. Preparaty powodujące złuszczanie naskórka:

- kwas salicylowy (zawarty np. w spirytusie salicylowym)
- kwas azelainowy
- kwasy AHA (np. kwas mlekowy, kwas glikolowy)

3. Miejscowo działające preparaty przeciwbakteryjne:
- nadtlenek benzoilu

4. Miejscowo działające antybiotyki:
- chloramfenikol
- erytromycyna
- klindamycyna

5. Podawane doustnie antybiotyki:
- tetracyklina

6. Leczenie hormonalne

7. Miejscowo działające retinoidy:
- izotretynoina
- tretynoina
- retinol

8. Podawane doustnie retinoidy
- izotretynoina

9. Fototerapia


 

Trądzik różowaty

Trądzik różowaty (łac.rosacea) jest przewlekłą chorobą skóry o nie znanej etiologii obejmującą głównie okolice twarzy (policzki, okolice nosa, broda, rzadziej czoło). Czasami może wystąpić także na dekolcie, skórze głowy, okolicach zausznych i na plecach. Główną jego oznaką są rumień, a także tzw. teleangiektazje, czyli pajączkowate rozszerzenia naczyń włosowatych. Z czasem jednak trądzik różowaty rozwija się i na skórze zaczynają pojawiać się nieestetyczne grudki oraz krostki z towarzyszącym im świądem i pieczeniem. Postępujący trądzik staje się coraz bardziej nieprzyjemny. W ostatniej, bardzo zaawansowanej już fazie przybiera on postać guzów i zacieków o charakterze zapalnym

Trądzik różowaty występuje u kobiet w wieku od 30 – 60 lat, choć ostatnimi czasy zauważa się tę przypadłość nawet u młodszych dziewczyn, mających około 25 lat. Jedna z postaci trądziku różowatego dokucza także mężczyznom. Płeć brzydka cierpi na tzw. przerosty, czyli miękkie, guzowate twory w rejonie nosa, które powodują jego systematyczne zniekształcanie.

Trądzik różowaty powstaje na skutek zaburzeń hormonalnych, zaburzeń naczynioworuchowych związanych z nerwowym układem wegetatywnym. Przyczynę jego pojawienia się mogą stanowić także zakłócenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, takie jak nieżyt żołądka, niedokwasota soku żołądkowego lub stany zapalne dróg żółciowych. Trądzik różowaty pojawia się również  poprzez stosowanie maści i kremów sterydowych. W chorobie skóry jaką jest trądzik różowaty kremy powinny być ostrożnie stosowane. Zakażenie skóry pasożytami, takimi jak nużyce czy drożdżaki, a także chorowanie na nadciśnienie tętnicze również sprzyja pojawianiu się tej dolegliwości. 

Wspomagające w leczeniu są:

- laseroterapia IPL
- sonoforeza
- jontoforeza
- dobrze dobrane peelingi
- zabiegi kosmetyczne uszczelniające naczynia krwionośne.

Pamiętać należy, iż trądzik różowaty to choroba przewlekła, wymagająca ciągłej dbałości i odpowiedniej pielęgnacji dermokosmetykami oraz ochrony przed promieniowaniem UV.

Rzadsze odmiany:

Trądzik martwiczy - występuje na skórze głowy, w postaci tej wykwity trądzikowe ulegają martwicy i goją się z pozostawieniem wciągniętej blizny.

Trądzik z objawami ogólnymi o ciężkim przebiegu - dotyczy wyłącznie młodych mężczyzn, zmiany skórne są takie jak w trądziku ropowiczym lub skupionym, lecz towarzyszą im objawy ogólne (gorączka, bóle stawowe) oraz odchylenia w badaniach dodatkowych w postaci podwyższonego OB i poziomu białych ciałek krwi.

Trądzik zawodowy - wywołany może być przez chlor, oleje, dziegcie.

Trądzik polekowy - wywołany przez hormony nadnerczy lub leki wydzielane przez gruczoły łojowe.

Trądzik kosmetyczny - wywołany przez pudry i róże zatykające ujścia gruczołów potowych i łojowych, ma postać głównie zaskórników i prosaków.

Trądzik niemowlęcy - jest związany ze stosowaniem olejów mineralnych do pielęgnacji i ma postać grudek, krost, a nawet torbieli ropnych, rzadko występują zaskórniki.

Cennik...

 

 

Tekst jest chroniony prawami autorskimi, zabrania się kopiowania, wykorzystywania go do celów komercyjnych,
dopuszczalne jest jedynie przeglądanie i wykorzystywanie we własnych celach.

 

 

MAKIJAŻ PERMANENTNY 

KARBOKSYTERAPIA 

KWAS HIALURONOWY